Ijzersterke kwaliteit Altijd dé beste prijs Ongelooflijk maatwerk 7000m² showterrein

COC document aanhanger

COC Document Aanhanger

Bij de aanschaf van een aanhanger ontvangt u regelmatig een COC document. Dit is een Europese verklaring die bij de aanhanger hoort en verstrekt wordt door de producent van de aanhanger. In dit document staan allerlei gegevens over de aanhangwagen, waaronder het chassisnummer en allerlei technische specificaties. Maar wat is een COC verklaring, wat staat er in en is dit document verplicht? Op deze vraag en meer vragen geven we in dit blogartikel antwoord.

Wat is een COC verklaring?

Een COC (Certificate Of Conformity) document is een Europees document dat ook wel COC attest, COC certificaat, CVO en COC verklaring wordt genoemd en door de fabrikant van de aanhangwagen verstrekt wordt. U kunt deze verklaring ook wel zien als het geboortebewijs van een aanhangwagen. In dit document staat allerlei specifieke informatie over de aanhanger en hij toont aan dat het voertuig aan de gestelde toelatingseisen voldoet. Aanhangwagens met een bruto draagvermogen van 750 kg moeten sinds 1 november 2012 namelijk van een Europese typegoedkeuring voorzien zijn.

Verplicht

Alle aanhangwagens die na 1 november 2012 geproduceerd worden beschikken standaard over deze verklaring. Aanhangwagens die voor die tijd geproduceerd en aangeschaft zijn, hoeven niet met terugwerkende kracht alsnog verplicht over dit certificaat te beschikken. Wel moet u kunnen aantonen dat het een aanhanger betreft die voor die datum geproduceerd en aangeschaft is en moet iedere aanhangwagen over de verplichte wettelijke uitrusting beschikken.

Wanneer u over een aanhangwagen beschikt die met een COC verklaring geleverd wordt, moet u deze altijd bij u hebben wanneer u op pad gaat met de aanhangwagen. Indien u tijdens een controle aangehouden wordt door bijvoorbeeld de politie, moet u dit certificaat ook kunnen tonen. Als u hem niet toont kan u een boete opgelegd worden.

COC verklaring aanvragen bij diefstal of verlies
Wanneer u uw aanhanger verkoopt dient u het COC attest ook over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Let er op dat u de verklaring niet kwijtraakt, want hij wordt bij aanschaf eenmalig verstrekt. In het geval van diefstal of kwijt raken kunt u een kopie aanvragen. Voor het aanvragen van een kopie worden meestal kosten in rekening gebracht, bovendien staat op de kopie vermeld dat het een kopie betreft. Voor vragen, klikt u dan hier.

Winkelmand